PUER

5. dubna 2008 v 18:25 | Text Jaroslav Demeter Ptáček, foto Petr Tousek |  PŘÍRODA
Čaj PUER proslul svou specifickou vůní. Většinou se tato vůně popisuje jako: vůně zemitá, vůně starých sklepů, vůně staré knihovny, vůně starého tibetského kláštera, vůně starých domů, ve kterých je vlhko a plíseň na stěnách, vůně zmoklého záhonu etc.

Kdyby jsem měl tuto vůni specifikovat já, tak bych rozhodně řekl: vůně starých chrámů a starých kostelů. Ale každému může tato vůně evokovat jiné pocity.

Čaj PUER má své jméno podle okresního města PU - ERH v čínské provincii YUN - NAN. Listy tohoto čaje rostou na stromě TA - JIE. Podle některých výzkumů snižuje užívání tohoto čaje cholesterol a má další léčivé účinky. Mimo jiné údajně snižuje váhu.

Čaj PUER opravdu obsahuje plíseň. Ovšem plíseň, která není našemu zdraví škodlivá /jeden čas byl prodej tohoto čaje v ČR zakázán právě proto, že v něm byla objevena plíseň, která v našich končinách není známá/. Často se uvádí, že tibetský čaj je nejstarší čaj na světě, ale vzhledem k tomu jaké legendy kolují o vzniku čaje, raději bych to bral tak trochu s rezervou. Údajně se v Tibetu pije čaj již od 6.století. V Tibetu se mu říká "časujma".




ČAJ A ČAJOVÉ EXPERIMENTY

Tibetská příprava tohoto čaje vypadá údajně tak, že na 1 litr vody připadá 50 - 80 gramů čaje, a něco okolo 200g jačího másla. A pochopitelně sůl místo cukru /nebojte se, jenom, špetka/. Osobně jsem tuto přípravu zkoušel sám na sobě /vynechal jsem máslo/ a mohu prohlásit, že to není až tak hrozné - ale nepodobá se to čaji, ale husté omáčce. Tento čaj však obsahuje, stejně jako jiné čaje, THEIN, TANIN a KOFEIN, což znamená, že může zvyšovat krevní tlak.

A pozor: I čajem se člověk může předávkovat - obzvlášť pokud míchá více druhů dohromady v krátkém časovém úseku. Takže doporučuji konzultovat různé "čajové experimenty" raději s lékaři.


Dále čaj obecně obsahuje:


VITAMÍN C,


VITAMÍN B1 /dobrý proti nechutenství, nevolnosti, podrážděnosti, neschopnosti soustředit se, proti zácpě etc/,


VITAMÍN B2 /dobrý např. proti zánětům rtů, jazyka, lupům, nespavosti etc/,


VITAMÍN E /dobrý proti svalové slabosti, údajně i proti snížení plodnosti, proti mastnotě vlasů, snížení imunity etc/,


VITAMÍN K /jeho nedostatek může být způsoben například dlouhodobým podáváním antibiotik/,


MANGAN /následkem jeho nedostatku může být např. zmenšený růst nebo deformity kostí/,


FLUORID /posiluje zubní sklovinu - ovšem některé zdroje spekulují právě o opaku a o tom, že fluorid je zdrojem skvrn na zubech/,


THEAFLAVIN, což je látka která může být nápomocná při boji proti virům.


PŘÍPRAVA ČAJE PUER

Mnoho lidí o čaji PUER řeklo, že je to polévka a ne čaj:) Čaj PUER je k dostání v čajovnách a mnoho přátel při jeho prvém ochutnání prohlásilo, že: "je to hnusné". Ale po delším pití si na tuto chuť člověk většinou zvykne a začne postupně tento čaj vyhledávat.

Příprava čaje puer je různá jak v Asii, tak i u nás. Například i v ČR se mnohdy v každé čajovně připravuje trochu jinak. Někdo dává přednost "klasické evropské přípravě", někdo té původní a někdo si čaj připraví prostě po svém, jak mu nejvíce vyhovuje. Příprava čaje PUER může vypadat například takto:


PUER - LÍSTKY

Lístky čaje PUER vložíme do konve /asi 2 - 3 čajové lžičky/ a zalijeme asi 0,5 litry vody, která by neměla být úplně vroucí /asi 90°C/. A čaj necháme luhovat klasických 3 - 5 minut /můžeme luhovat i déle/. Pak přecedíme do jiné konve nebo hrnečku etc. Můžeme přisolit - jen špetku na špičku nože. Na krabičce jednoho sypaného čaje PUER od českého dovozce, jsem dokonce našel návod, že se tento čaj má luhovat pouze 1 - 2 minuty.



PUER V SÁČKU

Koupíme-li si čaj PUER v sáčcích, tak sáček /který má asi 1,7 gramů/ luhujeme vodou, která mírně přešla varem, a měli bychom ho luhovat 3 - 4 minuty. Jeden sáček je na jeden hrnek čaje t.j. asi 0,2 litru. Ač jsem odpůrcem sáčkového čaje, tak mohu potvrdit, že tento se opravdu povedl: cena nízká a kvalita obstojná.


PUERLA

Obzvláště rád mám lisovaná "hnízdečka" tohoto čaje /malé kuličky/ mající název PUERLA nebo XIAO WAN. Připravovat tento čaj můžeme tak, že vložíme kuličky do konve z varného skla a zalijeme horkou vodou. Konev můžeme postavit na oheň a snížíme plamen. Takto vaříme asi 5 - 10 minut. PUERLA pak svou barvou spíš připomíná více černou kávu než čaj. Do čaje můžeme přidat klasické máslo a trošku osolit. Není třeba se toho obávat, protože špetka slanosti tomuto čaji jen zvýrazní jeho chuť. A určitě je to menší "hřích" než do čaje přidat cukr.


Některé prameny uvádějí i to, že čaj PUERLA můžeme luhovat po celou dobu jeho pití a použít ho na více nálevů. Raději bych toto nedoporučoval začátečníkům. Když budete pít vodku, tak také napoprvé nevypijete hned celou láhev, ale nejdříve ochutnáte malou sklenku:)


JAROSLAV DEMETER PTÁČEK
Foto: PETR TOUSEK



Zdroje:
Jitka Lenková, Velká kniha alternativní medicíny /Regia 2001/
Jiří X. Doležal, Klášter /Votobia 1997/
Pangea-tea.cz
Čajovny:)
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Zuzana Šunikova Zuzana Šunikova | E-mail | 26. února 2009 v 19:47 | Reagovat

Nakolko som sa dozvedela,že čaj puer upravuje metabolizmus a upravuje aj váhu, čiže spaluje tuky tak som sa rozhodla o pitie tohoto čaju, no neviem v akom v množstve sa má denedavkovať a či nemá vo večšom množstve aj nežiadúce účinky.Ak viete o tomto čaji a jeho účinkoch niečo viac prosím o radu . Už vopred dakujem. S pozdravom Śuniková

2 Petr Tousek Petr Tousek | 29. března 2009 v 21:30 | Reagovat

Čaj Puehr piji již několik let a jeho blahodárné účinky mohu jenom potvrdit. Piji jeden šálek denně, někdy i dva. O vedlejších účincích nadměrného užívání jsem neslyšel, ale dle mého názoru není třeba do sebe lít litry. Osobně jsem si z pití Puehru udělal každodenní rituál, který mi přináší pohodu a uvolnění po pracovním dnu. Byla by škoda udělat z této chvíle všední záležitost.

3 Viera Gaziova Viera Gaziova | E-mail | 17. května 2009 v 22:53 | Reagovat

Caj pijem len tri dni, a mozem povedat ze je to vynikajuci liek proti stresu a zaludocnym bolestiam. Citim sa velmi uvolnena a nemam pocit hladu, lieci aj infekcie. Staci tri krat denne pit a je po problemoch.

4 Helen Helen | 7. ledna 2013 v 18:47 | Reagovat

Chtěla bych se zeptat,zda někdo z vás neměl někdy s tímto čajem potíže? Ač si ho připravím slabší či silnější,použiji kvalitnější i střední třídu, je mi po tomto čaji druhý den zle od žaludku a v noci skoro nespím.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.