MÁTA PEPRNÁ, BALŠÁM, MENTOL ...

7. dubna 2008 v 13:13 | Jaroslav Demeter Ptáček |  PŘÍRODA
Snad není nikdo, kdo by neznal mátu, kdo by někdy necítil její pronikavou vůni, kdo by nikdy neochutnal její nálev. Pravděpodobně jí znali již ve starém Egyptě, protože zbytky této rostliny se našly v hrobech v Karnaku. Máta ke kořenění jídel se používala ve starém Římě. Ale nemusíme chodit do dalekých krajin, protože staří slované mátu také znali - hlavně tu peprnou, která je ze všech druhů máty pravděpodobně nejostřejší a nejvíce zhořkne. Osobně raději v kuchyni upřednosňuji mátu longifolia, jejíž domovina je na severu Afriky. Tam jí kmen Tuarégů říká Nana.

Poznámka: Recepty zde uvedené nejsou návodem na plnohodnotnou léčbu, ale dokladem toho, jak se v minulosti používalo některých alternativních prostředků k léčení /mnohdy jen jako placeba/. Případné použití těchto receptů k doplňkové léčbě vždy konzultujte s lékařem.


Známé druhy máty /v závorkách jsem přiřadil některé lidové a krajové názvy/:

Mentha piperita - máta peprná /balšán, balšám, peprný balšán, balšínek, fefrmincka, mentol, větrové koření, větrová zelenina, máta pepřová etc./
Mentha crispa - máta kadeřavá /balšán kadeřavý, balšán kudrnatý, kučeračka etc./
Mentha spicata - máta klasnatá /balšán, balšám, balšán zahradní etc/
Mentha arvensis - máta rolní
Mentha aquatica - máta vodní
Mentha suaveolens - máta vonná /bowles/
Mentha citrata - máta citrónová
Mentha viridis - máta zelená
Mentha longifolia - máta nana /nána, marocká máta, africká máta, tuarégská máta etc/



Lidové názvy často označovaly více druhů máty, dokonce jsem se setkal u máty peprné s názvem "nána" a přitom máta nana /longifolia/ je chuťově naprosto odlišná od máty peprné. V každém kraji se mátě říkalo jinak, takže je dnes již těžké vystopovat, jak se kterému druhu máty říkalo lidově - seznam viz výše je spíše jen orientační. Některé zdroje uvádějí u máty kadeřavé název "longifolia", což znamená v překladu "dlouhokvětá" a označuje se takto máta nana /známá jako přísada do čajů/. Latinské slovo "crispa" znamená "kadeřavá", proto se v tomto seznamu přikláním k označení "crispa". Do roku 1696 byly všechny druhy máty považovány za druh jeden. Odlišil je od sebe až botanik John Ray. Pak jsou známé též "kříženci" této rostliny e.c. máta okrouhlolistá /pravděpodobně máta klasnatá křížená s mátou vonnou/ a dokonce i známá máta peprná je dle některých zdrojů "křížencem" máty klasnaté a máty vodní.



Lidové pověry o mátě jsou docela rozšířené a často se také od sebe odlišují, stejně tak jako lidové pojmenování máty. V některých pověrách se máta spojovala převážně s blahobytem, úspěchem, štěstím ve hře a v podnikání. Krom toho se vkládala mezi peníze, do peněženek a na místa, která sloužila na uschování peněz a šperků.

Ale máta krom té "finančí" role zastávala i roli ochrannou. Používala se jak do váčků ochrany, tak i pro ochranu domácností a statků. Pro ochranu se používala též v obřadní magii, ale i v kostelech. Plnila i úlohu "posvěcovací" rostliny. K posvěcování i k ochraně se přidávala do kadidel. Ale přidávala se i do vody, ve které se pralo sváteční oblečení, nebo oblečení, které se používalo při slavnostech nebo rituálech. V keltské tradici se používala jako posvátná bylina při svátku letního slunovratu. Při této příležitosti se pálila v kadidelnici a nebo se přímo vhazovala do ohně.

Nálev z máty lze použít k vyplachování úst při nachlazení, při bolestech v krku, a nebo jen při vyplachování k odstranění nepříjemného zápachu po některých jídlech a při některých nemocech.

Nálev pomáhá údajně i při onemocnění žaludku, při špatném trávení, při nadýmání, při poruchách spánku. Ale pozor, protože slabší nálev z máty peprné slouží jako sedativum a uklidňuje a navozuje spánek, ale silnější nálev má naprosto obrácené účinky a spíš povzbuzuje a zahání únavu. V některé dostupné literatuře se také můžeme dočíst, že se máty používalo jako prostředku k povzbuzení sexuchtivosti a při rituálech, které mají souvislost se sexem a láskou.

Michael Castleman cituje ve své knize o léčivých rostinách jistého anglického bylinkáře ze 17. století, který se jmenoval Nicholas Culpeper. Napsal o mátě:
"...je velmi užitečná pro žaludek, zejména protože rozpouští větry a zklidňuje koliku... Snižuje množství mléka v prsou matek... a je výtečná za účelem zastavení menstruace. Lze jí využít při pokousání vzteklým psem... a hodí se k mytí hlav malých dětí v případě jakýchkoli oparů a vyrážek..."

Pozor: máta se nemá používat při vysokém krevním tlaku a při těhotenství, při nemocech ledvin a močového aparátu. Některé zdroje též uvádějí, že máta může podráždit kůži u lidí se zvýšenou citlivostí.



MÁTOVÝ NÁLEV

sušená máta peprná - list,
vroucí voda.

Mátu zalijeme a necháme luhovat asi 10 minut. 10 gramů máty použijeme asi na 1 dcl vody t.z. asi tři čajové lžičky na 1/2 litru vody - ale každému vyhovuje jiné množství.



MÁTOVÝ ČAJ

sušená máta nana - list,
zelený čaj - list,
cukr,
vroucí voda.

1 díl máty nana /marocká máta/ + 1 díl zeleného čaje + 2 díly cukru zalijeme vroucí vodou a necháme luhovat asi 5 minut.



MÁTOVÁ KOUPEL

sušená máta peprná - list,
vroucí voda.

Asi 200 gramů máty zalijeme vroucí vodou /asi 3 litry/ a necháme 15 minut luhovat. Tento výluh potom nalijeme do koupele.


Připravil JAROSLAV DEMETER PTÁČEK



Použitá literatura:

Michael Castleman, Velká kniha léčivých rostlin /Columbus 2004/;
Ladislav Chmel, Bylinková kuchařka /KMa 2000/;
Jitka Lenková, Velká kniha alternativní medicíny /Regia 2001/;
Lavenderová a Franklinová, Magické rosliny /Volvox Globator 1999/
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 sodomite sodomite | Web | 7. června 2016 v 19:33 | Reagovat

rychlá půjčka online 30000 :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.