KUS KUS

7. dubna 2008 v 13:34 | Jaroslav Demeter Ptáček |  PŘÍRODA
KUS KUS je pochoutka, která se poslední dobou objevuje čím dál tím víc běžněji i v našich končinách. Snad nejdříve jsme kus kus mohli vidět v čajovnách /tam jsem se s ním krátce po revoluci setkal konec konců i já/. Nyní je k dostání především v prodejnách s racionální výživou, vegetariánských restauracích, ale není již ani velkou vyjímkou, že KUS KUS seženete i v supermarketech. Kus kus má svou domovinu v muslimských státech a dostanete ho jak na středním východě, tak i například na severu afrického kontinetu, například v Maroku. Kus kus je vlastně speciální krupice z tvrdé pšenice, které se taktéž říká sémoule drapeau. Pokud vím, tak v Evropě se používá výhradně název kus kus.

Kus kus se často s trochou ironie označuje jako první "instantní" jídlo na světě. V Evropě většinou opravdu tento druh jídla připravujeme takzvaně zrychleně a "instantně". Ale neznamená to, že stejně takto ho připravují arabové. Většinou kus-kus nezalévají horkou vodou nebo vývarem, ale vaří ho ve speciálním hrnci.
KUS KUS A KOŘENÍ
Asi nejznámější příprava kus kusu v ČR je ta tradiční arabská do kterého přidáme ARABSKÉ KOŘENÍ. Arabské koření je směsí různých druhů koření. Většinou obsahuje červenou papriku sladkou i pálivou, římský kmín, česnek, sůl. Ale záleží na tom, kde ho koupíte, protože u každého výrobce se složení arabského koření liší hlavně v poměru složek. Některé například obsahuje přemíru soli a je do kus kusu většinou nevhodné. Arabské koření si dle vlastní chuti můžeme pochopitelně namíchat i sami.

Arabské koření se mnohdy nahrazuje například kořením GARAM MASALA. Garam masala je ostřejší směs koření a liší se složením, podle lokalit odkud pochází. Většinou obsahuje koriandr, chilli, kurkumu, římský kmín, fenykl, hřebíček, skořici, pepř, kardamon a muškátový květ.

Do kus kusu můžeme taktéž použít i KARI KOŘENÍ, ale hodně záleží na tom jakou směs kari seženeme. Dobré je třeba KARI HOT MADRAS, které obsahuje koriandr, kurkumu, horčici, chilli, římský kmín, řecké seno, pepř, česnek. Někdy se přidává i fenykl a makové semeno.
KUS KUS PO ARABSKU
Potřebujeme:
kus kus,
arabské koření,
kukuřici ve slaném nálevu /konzerva/,
fazolky /konzerva/,
rajče.

Kus kus vložíme do vhodné porcelánové nádoby, polévkového talíře nebo misky. Vhodné jsou například misky z takzvaného rýžového čínského porcelánu, misky japonské etc. Nedoporučuji používat misky umělohmotné. Přidáme arabské koření /jednu až dvě čajové lžičky - používá se ho většinou větší množství než je běžné u jiného koření/. Promícháme a přidáme 1-3 čajové lžičky oleje. Znovu promícháme. Zalijeme vroucí vodou, opět promícháme a necháme kus kus nasát. Stačí asi jen pět minut nechat odstát. Lidé zabývající se arabskou kuchyní ovšem radí, abychom nechali kus kus nasávat v uzavřené porcelánové nádobě dvacet až třicet minut, nebo ho můžeme několik minut povařit. Tím se více přiblížíme pravé chuti arabského vařeného kus kusu. Kus kus lze připravit i bez oleje, ale pochopitelně je víc suchý. Olej se hlavně do kus kusu přidává proto, aby se jednotlivé kuličky kus kusu neslepovaly.

Když se kus kus nasákne, tak přidáme kukuřici, fazolky a nakrájené rajče /nebo cokoliv jiného ze zeleniny nebo ovoce - dle vlastní chuti/. Neseženeme-li arabské koření můžeme použít již zmiňovanou garam masalu, kari nebo nějakou směs koření, která se prodává na orientální pokrmy, a nebo si prostě vystačit s běžným kořením jako je paprika /sladká i pálivá/ pepř, kmín etc. Co se kořenění kus kusu týká, můžeme rozhodně experimentovat a "vychytat" si tu chuť, která vám bude nejvíce vyhovovat.
SLADKÝ KUS KUS SE SKOŘICÍ
Kus kus můžeme v podstatě použít všude tam, kde používáme rýži. A stejně tak jako u rýže, nemusíme zůstávat u pokrmů slaných a klidně se vrhněme i do těch sladkých. Často se do sladkého kus kusu používá například skořice. Takže jeden sladký recept se skořicí:

Potřebujeme:
kus kus,
musli /např jahody a mandle nebo jiné/,
mandarinky /nejlépe kompotové/,
skořici - prášek,
kurkumu - drcenou,
rostlin.olej,
voda.

Kus kus vložíme do vhodné porcelánové nádoby a přidáme uvedené koření: skořici dle chuti, kurkumu dle chuti /nejlépe v poměru tři díly skořice na jeden díl kurkumy/. Promícháme a přidáme 1-3 čaj. lžičky oleje. Znovu promícháme. Zalijeme vroucí vodou, promícháme a necháme kus kus nasát. Přidáme musli a mandarinky.
SLADKÝ KUS KUS S TERMIXEM
Další sladkou verzí tohoto pokrmu je kus kus s termixem. Je to v postatě trochu upravená první verze sladkého kus kusu na kterou potřebujeme:

Potřebujeme:
kus kus,
cukr,
skořici - prášek,
kurkumu - drcenou,
rostlin.olej,
voda,
termix /čokoláda, vanilka etc/.

Kus kus vložíme do vhodné porcelánové nádoby. Přidáme koření: skořici a kurkumu dle chuti a trochu cukru. Promícháme a přidáme 1-3 čaj. lžičky rostlinného oleje. Zalijeme vroucí vodou, opět promícháme a necháme kus kus nasát. Přidáme jeden termix na vrch. Vhodné je termix ještě před otevřením řádně protřepat, aby byl více tekutý a pak ho snáž nalijeme na kus kus. Místo termixu můžeme přidat i jogurt nebo přesnídávku.
KUS KUS S PIKANTNÍ KOKOSOVOU OMÁČKOU
Potřebujeme:
kus kus,
několik banánů,
máslo,
červenou nebo zelenou curry pastu,
kurkumu - drcenou,
skořici - prášek,
cukr,
sladkou sójovou omáčku,
kokosové mléko /konzerva/.

Nejdříve si připravíme kokosovou omáčku. Na pánev vložíme asi 2 až 3 polévkové lžíce másla a rozpálíme. Přidáme červenou nebo zelenou curry pastu a za stálého míchání jí asi minutu restujeme. Přidáme 1 až 2 čajové lžičky kurkumy, špetku skořice, špetku cukru, 1 polévkovou lžíci sladké sójové omáčky a 1 až 2 dl kokosového mléka. Za stálého míchání připravujeme asi 4 až 5 minut. Nenechte se zaskočit tím, když nebude kokosové mléko v plechovce tekuté, ale bude vypadat jako "matlavá hmota". Není to nijak na závadu a stačí jen tuto hmotu pořádně promíchat.

Připravíme kus kus tak jako je uvedeno v receptech výše, ale z koření použijeme jen špetku skořice.

Oloupeme banány a nakrájíme je na kolečka. Klademe je rovnoměrně na připravený kus kus a přelijeme je připravenou horkou omáčkou. Necháme několik minut odstát a můžeme servírovat.
MAROCKÝ ČAJ, DOBRÝ DOPLNĚK KE KUS KUSU
A když už jsme u kus kusu a arabské kuchyně, nechal jsem si na závěr čaj, který je často připravován v muslimské části afriky a především v Maroku. Často je přezdíván jako MAROCKÁ WHISKA nebo POUŠTNÍ DUNA a nechá se připravovat mnoha způsoby. Potřebujeme marocký čaj TUARÉG, který je k dostání většinou v čajovnách. Ve své podstatě je to čaj zelený, často dovážený do Maroka z Číny a tam je do čaje přidávána speciální marocká máta Nana, která má specifickou chuť. Dále potřebujeme k přípravě tohoto čaje už jen vodu, cukr a popřípadě i samostatnou mátu Nana, kterou můžeme do čaje přidat a zvýraznit tak jeho chuť. Ale můžeme jí klidně vynechat. Pokud neseženete mátu Nana nenahrazujte jí v žádném případě mátou peprnou, protože ta má chuť odlišnou.

Do konvice z varného skla dáme 10 čaj.lžiček Tuarégu a 10 čaj.lžiček cukru. Zalijeme vroucí vodou a konvici dáme na mírný plamen. Vaříme asi 5 - 7 minut. Potom přelijeme přes čajové sítko do jiné konvice nebo vhodné nádoby. Pokud se nám čaj zdá silný můžeme ho ředit 1 ku 1 s vroucí vodou.

Takže přeji všem dobrou chuť.

Jaroslav Demeter Ptáček
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 roman roman | E-mail | Web | 9. dubna 2008 v 15:49 | Reagovat

ja si dam radsej riadny kus kus mäsaaaaaaa

2 Radek Radek | E-mail | Web | 5. srpna 2011 v 21:13 | Reagovat

Díky za ten recept na pouštní dunu,je to fakt velmi dobrý čaj. Hned jak bude trochu času tak ho vyzkouším. Doufám, že bude stejně dobrý jako v čajovně.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.