KORIANDR

7. dubna 2008 v 13:16 | Jaroslav Demeter Ptáček |  PŘÍRODA
Lidové a krajové názvy:
dhanija (název se používá převážně v Indii); coros (pravděpodobně řecký název); čínská petržel; koriander siaty (slovenský název); koliandr; koriander (německý název); coriander (anglický název); coliander (pravděpodobně odvozenina anglického názvu); coriandre cultivé (francouzský název) cilantro (španělský název); culantro; kyšnec; kyšinec.

Odborné názvy:
Coriandrum sativum; Coriandrum maius; Cuminum cyminum.



KORIANDR V LIDOVÉ MAGII

Často se setkáváme s tvrzením, že koriandrové plody zahánějí žízeň. V ajurvédě se koriandr používá hlavně pro jeho afrodiziační a diuretické účinky. Dále koriandr ovlivňuje příznivě žaludeční procesy, používá se proti ústnímu zápachu (podobně jako např. hřebíček). Dle pověr má koriandr zázračnou moc: zmírňuje opilost a kocovinu.

Některé pověry přisuzují koriandru ochrannou moc. Vyseje-li někdo koriandr na své zahradě, tak ho koriandr údajně ochraňuje před zlem. Svázaná "koriandrová kytice", která byla zavěšena v domácnosti, měla taktéž moc ochrany a přinášela domů klid a bezpečí. Semena koriandru nošená v obleku, mají prý zahnat bolesti hlavy. Chce-li mít rodička chytré dítě, tak by měla prý jíst koriandr.

Koriandr se používal i v magii sexuální a v magii lásky, převážně se při těchto rituálech přidával do kadidel, vhazoval se do ohně nebo sloužil k pomazání svíček při těchto rituálech. Též se přidával do nápojů lásky a tak podobně.



KORIANDR JAKO KOŘENÍ

Koriandr je velice aromatický a právě proto se používá jako koření na různé způsoby: buď samostatně a nebo jako součást masal.

Garam masala
Garam masala je směs koření, které obsahuje převážně koriandr a pepř. Dále je v garam masale obsaženo i další různé koření e.c. paprika, chilli etc. Používá se převážně v Indii převážně jako koření pro různé mořské ryby a některé další mořské tvory. Nechá se však použít i při přípravě kuřecího masa a nebo i do kus-kusu.

Tandoori masala
Tandoori masala je původně směs koření pocházející ze severu Indie. Jeho hlavní složkou je (podobně jako u koření garam masala) koriandr. Krom koriandru obsahuje tato masala skořici (ta je též považována za afrodiziakum) pepř, zázvor, hřebíček, kmín, česnek, bobkový list etc. Někdy je do Tandoori přidán i muškátový ořech nebo celer.

Nepálská masala
Nepálská masala se nepoužívá jako směs koření, ale je to druh čajové směsky. Obsahuje černý čaj (většinou nepálský nebo čínský - prakticky však můžeme použít třeba i sáček pigi čaje, protože koření stejně "přehluší" chuť čaje), koriandr, skořice, hřebíček, zázvor, pepř, kardamon, kmín a anýz.

Koriandr najdeme i v dalších čajích, které se podávají v Indii (takříkajíc na každém rohu), ale i v našich čajovnách e.c. dátá čaj, jogi čaj etc.



KORIANDR A ALKOHOL

Koriandr se přidával i jako koření do některých alkoholických nápojů. V koriandrovém pivu bylo obsaženo 1/4 unce semen koriandru (asi 7,5 gramu) na jeden galon piva (galon = asi 4,5 litru). Dále se do koriandrového piva přidávala citronová kůra, med, kvasinky a sladované zrní. O tomto pivu a o návodu, jak ho vařit se zmiňuje e.c. Richard Mabey v knize The New Age Herbalist (1988) a nebo Stephen Harrod Buhner v knize Sacred Herbal Healing Beers (v ČR vyšla tato kniha pod názvem Bylinná piva). Dále se krom do piva používal koriandr i do vína a to hlavně v Řecku a v Římě (tam byl též používán jako konzervační prostředek, jako přísada do kadidel a do parfémů).



KORIANDR JAKO AFRODIZIAKUM

O tom, jestli má koriandr skutečně afrodiziakální účinky, se spekuluje již od dob starého Egypta. Odborné publikace se shodují většinou na tom, že semena koriandru mají slabě opojný účinek. Dále účinkují jako spasmolytikum (stručně: uvolňuje bolest svalů), stomachikum (stručně: ovlivňuje činnost žaludku a podporuje trávení) a jako karminativum (stručně: působí proti nadýmání).

Jestli je a nebo není koriandr afrodiziakem se nedá jednoznačně odpovědět. Podle některé dostupné literatury ANO, podle jiné dostupné literatury funguje pouze jako afrodiziakální placebo. Jediná rada: vyzkoušejte a uvidíte. A napište jak to fungovalo/nefungovalo.



JOGURT S LILKEM A KORIANDREM

Potřebujeme:

1kg bílého jogurtu,
2 - 3 lilky,
1 polévková lžíce koriandru,
několik snítek koriandru,
1 polévková lžíce drceného kmínu,
2 polévková lžíce mletého chilli,
1 čajová lžička mleté kurkumy,
1 polévková lžíce česnekové pasty,
1 polévková lžíce zázvorové pasty,
olej.
(pokud neseženeme pasty, nebo pokud je nechceme do jogurtu přidávat, tak je můžeme vynechat.)

Do jogurtu přidáme jednu polévkovou lžíci chilli a kmín a promícháme.
Lilky nakrájíme na kolečka.
Použijeme-li pastu, tak do ní vmícháme 1 polévkovou lžíci chilli, koriandr a kurkumu.
Pastou potřeme lilky a necháme je v chladu odstát nejméně 30 minut. Pokud nepoužijeme pastu, tak uvedené koření smícháme s trochou oleje a lilky potřeme tímto olejem.
Lilky potom osmažíme na oleji.
Hotové lilky (vychladlé) přelijeme jogurtem a přidáme nasekané snítky koriandru.
Můžeme podávat s pečivem a nebo jako přílohu k masu, bramborám, rýži, zelenině etc.
Přeji dobré chutnání.



JAROSLAV DEMETER PTÁČEK


Použitá literatura:
Govind S.Rajpoot, Indická kuchyně (paprsek 1995);
Albert et Mullen, Přírodní afrodiziaka (Svojtka a com. 2004);
Bindu Singh, Indická hostina (Filip Trend 2002);
Lavenderová et Franklinová, Magické rostliny (Volvox Globator 1996);
Richard Mabey, The New Age Herbalist (vydavatel neuveden 1988);
Stephen Harrod Buhner, Bylinná piva (Volvox Globator 2002).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.